TRENDIKÄS PINOT NOIR – 1112 valko- ja punaviinit

Syksy on parasta Pinot Noir (saksaksi Spätburgunder) aikaa, kun leppoisan aurinkoinen kesäaika kääntyy kohti viileempiä syyshetkiä. 1112-viiniperheen valkoviini ”Blanc de Noirs” on lokakuusta lähtien entistä edullisempi. Alkon hyllyiltä löytyvä, erinomaisen 2018 vuosikerran pullohinta on vain 9,98€. Viini sopii syksyisten sieni- ja piirakkaruokien rinnalle sekä luonnollisesti myös kala- ja kanaruokien kylkeen. Trendikkään Pinot Noir -valkoviinin reippaan marjaisa maku pärjää myös mausteisempien ruokien rinnalla, sekä loistavasti Sushi-annosten kanssa. VIINI-lehti arvioi 2018 vuosikerran olevan ”laadukas ja hyvin tehty”, eli ”3 tähden” viini.

Spätburgunder-rypäleelle tyypillisemmän 1112-punaviinin löydät Alkon Tilausvalikoimasta. Sen voit helposti tilata lähimpään Alko-myymälääsi painamalla pullokuvan alla olevaa nappia. Hieman kehittyneen mutta jo ihanasti nautittavan 2016 vuosikerran hinta on hyvälle Spätburgunderille edullinen 11,99€.

Pinot Noir -viinit maistuvat perinteisesti syksyn pienriistan kanssa, ja 1112 punaviinin marjaisuus ja samettinen hapokkuus on omiaan herkänmakuisten riistaruokien rinnalla. 1112 Spätburgunderin lämmittävästä mausta on myös mukava nauttia juustolautasen äärellä sekä sellaisenaan pimenevässä syysillassa..

UUSI VUOSIKERTA – 2018 Chablis ”Les Marouettes”

Francois Martenot’n arvostettu valkoviini on hiljattain vaihtunut erinomaiseen vuosikertaan 2018. Mainion sadon vaiktuksen huomaa jo viinin tuoksussa, lasista nousee puhtaat ja runsaat hunajamelonin ja sitrushedelmien aromit. 2018 sadon kypsyys tuo viiniin myös merkittävästi lisää makua ja täyteläisyyttä. Tasapainoinen ja antava maku on aluksi nuorekkaan rypäleinen ja raikas, mutta jälkimaussa tuntuu Chablis-viinille tyypillinen mineraalinen runsaus. Hienostunut valkoviini lisää arvokkuutta kala- ja äyriäisaterioihin, ja kruunaa pirteällä maukkaudellaan tulevan rapukauden illalliset.

Vuosikerta 2018 oli onnistunut myös sadon määrän suhteen. Francois Martenot’n Chablis ”Les Marouettes” on nyt entistä edullisempi – uusi hinta on 20,98€.

UUTUUS – S de la Sablette Sauvignon Blanc 2018

Raikas, kuiva ja maukkaan hedelmäinen Sauvignon Blanc -valkoviini on omiaan suomalaiseen kesään. Se sopii erittäin hyvin kotimaisten kalojen kyytipojaksi sekä monenlaisten salaattien rinnalle. Viinin runsaassa maussa on herukan ja vastaleikatun ruohon aromeja. Eloisa hapokkuus antaa viinille ryhtiä ja tekee siitä samalla nautinnollisen aperitiivi- tai seurustelujuoman.

S de la Sablette -viini löytyy Alkon myymälöistä viikolla 22 alkaen, varsin edulliseen hintaan: 9,98€.